najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale także wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz ładne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wybornych regionalnych składników – podróżnicy przeważnie szukają gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o wiele porządniej zaznajomić Kraków i jego okolice.